TALANDE SCEN
Konstnärlig gestaltning på Akademiska sjukhuset i Uppsala, invigt våren 2020.

Bordet
Vi bygger ett bord, ett bord som tål att tittas på, tål att granskas i alla sina delar. Ett bord som går att krypa in under eller bara luta sej mot.
På bordet placeras objekt i olika material och olika storlekar. Handens närvaro ska vara påtaglig. Skulpturerna ska vara klappvänliga och hantverket väl synligt.
Jag samtalar med människor som på olika sätt har anknytning till sjukhuset, dess kropp och funktioner.
– Hur gör du för att hålla ut? Varifrån hämtar du din kraft?
En personlig bild. Berättelser om det egna rummet, om platser, situationer och föremål som ger tillit och hopp. Jag har analoga avsikter, vill vara direkt avbildande. Med berättelserna som stämton letar jag upp gestaltningen, skulpturen. Bilderna gömmer sig i samtalen.
Talande scen ska genom sina olika delar skapa identitet och fantasi kring den plats där verket är placerat. Det är frågvist, rättframt och ger betraktaren en möjlighet att hitta likheter med sina egna erfarenheter.
Talande scen är till för att bryta rummets skala, skapa intimitet och inspirera till tankar och samtal.
Skulpturen är centralt placerad mitt framför det stora fönsterpartiet i J-husets entréhall. En skulptur som ser ut som ett bord och har bordets funktion. Motljussituationen är en viktig del av verket, det bildar en vacker siluett.

Läs mer om alla objekt på bordet här >>>

 

TALANDE SCEN, modell i lera av en kinesisk nakenhund till bildhuggaren

”det oförmodade mötet mellan ett paraply och en symaskin på ett operationsbord”
ur Maldorors sånger av Comte de Lautréamont

TALANDE SCEN, skisser och modeller till bordet

TALANDE SCEN,bordet hos snickare Jonas Sandberg i Tåstarp, 200x100x91 cm

TALANDE SCEN, bordet monterat i Uppsala

Torget, spegeln 
På en av stenbänkarna på torget ligger en handspegel, bara något större än en riktig. Den förefaller vara kvarglömd. Spegelramen och handtaget är gjutet brons och själva spegeln är tillverkad i högglanspolerat rostfritt stål. 
En förlagd spegel? Kanske är det Lena-Maria Jansson som speglat sin vackra fläta, den som växte sig lång och tjock efter alla cellgiftsbehandlingar. Jo det är hennes! Flätan syns i ornamentiken. Däremot syns absolut inte hennes tatuering. Får du en bröstrekonstruktion får du även en tatuerad bröstvårta. 

Linda Bengtsson arbetar som undersköterska på onkologen. Här är ett utdrag av ett mail jag fick av henne. Jag hade glömt fråga henne om hon hade någon tatuering.
Här bifogar jag en bild på min tatuering (den enda jag har) som sitter på höger överarm. De var nått jag ritade när jag var nitton och sedan tatuerade dit. Jag gillade mönster då tyckte mest den var som ett smycke. Nu tycker jag mest de påminner om fjällrävens logga =) men den e ett med mig och jag ångrar den inte. Har idéer om att bygga på den senare men än har de inte blivit av.Lindas tatuering får bli ett vackert mönster i stenläggningen på torget. Mönstret läggs i stenar med låg kontrast.
Från sjukhusets fönster kommer det bli lätt att urskilja Lindas tribalmönster, men nere på torget är det svårare att uppfatta mönstrets helhet, där bildar det en labyrint. Som ett tack för hennes generositet i sitt arbete som undersköterska och som en hyllning till alla Sveriges undersköterskor får torget namnet Linda Bengtssons torg.

Lyssna till berättelser om tatueringar här >>> 

TALANDE SCEN, arbetet med spegeln, i ateljén, på Bildgießerei Hermann Noack i Berlin och monterad på plats i Uppsala.

TALANDE SCEN, Linda Bengtsons tatuering

TALANDE SCEN, arbetsritning, provsättning och torget under produktion i Uppsala.