"...nästan som en i familjen"
Min utgångspunkt är 30 stycken brev från Anna-Helén till hennes storasyster Clary i Rickarum. Anna-Helén var småbrukardotter från Bjärehalvön och hon fick som 19-åring chansen att åka med en av sommargästfamiljerna, operasångare Stiebel, till Stockholm och ”praktisera” i ett stadshushåll.
Hon skulle få vara som en familjemedlem. Hon blev piga.

Det finns ett flöde i brevens beskrivningar om – vad hon ser och förundras över i denna helt okända miljö – vad hon gör, all nymodig mat hon lagar, köksmaskiner hon hanterar och framförallt – vad hon känner. Klasskillnad hade hon som lantbrukardotter aldrig blivit så drabbad av. Hon får ”passa upp” tonårsbarnen i familjen när de ringer på den elektrifierade ringklockan. Hon är förbannad! Det är år 1933. Anna-Helén är min mor, hon dog 1997.

Nu gör jag en kolanimation där jag använder beskrivningarna i hennes brev som en bas för gestaltningen. Jag vill också att förvandlingarna ger associationer till kvinnoliv nu, mitt eller andras.

Musiken och ljudet till animationen är ett samarbete med kompositör Carin Blom. Hennes röst kommer att vara en viktig del av ljudbilden. Carin på myspace.

Längden på animationen kommer att bli cirka 10 min. Den har premiär på Kabusa Konsthall 21 april 2007.