s VEM ÄR DIN MAMMA?

 

VEM ÄR DIN MAMMA?
En konstnärlig gestaltning för bostadsområdet Fröslunda i Eskilstuna. Det består av en skulpur i brons och en tidning.
Jag ställer en fråga som alla kan svara på. Den är både enkel, komplex och
föder intressanta och utmanande samtal. Ämnet för mitt arbete är MAMMA och det
tar sin utgångspunkt i de människor jag har träffat i Fröslunda under skissperioden.
Jag har blivit starkt påverkad och det jag behövde till mitt verk gömde
sig här i Fröslund. Jag har gjort en konstnärlig gestaltning till Fröslunda som är en symbol för området och som har dekorativa avsikter. Samtalen fortsätter.

 

Vem är din Mamma?, patinerad brons, detalj

En varm skulptur, en bild av samtiden, en dokumentär skulptur, som berättar om alla
som bor i Fröslunda nu. Skulpturens titel är VEM ÄR DIN MAMMA?Den är gjord i brons, den står direkt på marken utan sockel, den har många fötter
och är 192 cm hög. Underdelen av kroppen är uppbyggd av olika former, en
balansakt, som ett skåp eller byrå, en lek med det synliga och det dolda.

Vem är din Mamma?, patinerad brons, 91x60x192 cm

 

LERA FRÅN EN ÅKER
– Jag tittade förbi bara för att säja hej.
Mor kommer in i ateljén, helt objuden, kollar runt på alla de hängande skulpturerna. Hon säjer inget. Letar med blicken. Hon hittar inget. Så plötsligt ser hon den lilla teckningen, där under hyllan, på babyn i vagnen.
– Åh så fin! Sådana borde du rita fler.

Långt borta ser jag en gestalt, möter ditt ansikte,
med mitt ansikte. En livvakt.

Vinterkväll, jag har hyrt ett rum på Vilsta Sporthotell.
– Ja det är en bit att gå till Fröslunda, berättar killen i receptionen. Låna nyckeln här så kan du ta en genväg genom campingen, på andra sidan finns en grind i nätet. Släpp inte in någon bara. Jag pulsar i snön förbi alla husvagnar som upplysta farkoster på ett vitt himlavalv, hittar grinden. På andra sidan står ett gäng tonårsflickor och stampar i snön. Vill in, när jag går ut.
– Ni får gå runt.
Smäller igen grinden mitt framför dem och fortsätter på gångstigen mot Fröslunda. I ryggen
ekar deras kommentarer.
– Sjyst att stänga grinden! – Ouppfostrat! – Vem är din mamma?

Hur tar jag mej an denna plats där ”allt är inom räckhåll”. Kanske bara genom att ha markkontakt, stå här på båda fotsulorna.

Mor samlade på tomma trådrullar. Hon målade dem i klara färger och trädde upp dem på ett grovt snöre. En bra leksak till ett litet barn. Jag förvarar hennes samling i en blå kakburk av plåt. Skulpturen behöver en stötta för att hålla balansen. Mors trådrullar får bli en bit ryggrad.

Mårtensafton nån gång i början av 60-talet. Vuxna som pratar och pratar runt bordet, länge… glida sakta, sakta nedför stolen in under bordsduken för att sitta där under och titta på alla fötter, höra rösterna och gissa vilka fötter som talar, uppe på ovansidan.

Kan jag betvinga några hundra kilo uppgrävd lera från en åker mellan Rönneå och Skälderviken?

Det finns en inre axel som håller ihop bygget, bygget som är min kropp eller din. Lägga på
lera tills det blir likt, liknar dej. Jag är ditt du. Skära bort tills det börjar leva.

Hur bär jag dej på mina axlar, hur håller jag dej
kvar, utan att det gör ont.

Händerna är nog viktigast ändå.

Sommarkväll på Fröslunda torg. En svart fond framför de gängliga asklönnarna, den är så lång att den också räcker till ett golv. Många kliver in. För här bor bilden och nu blir den till, under tiden ser vi på varandra.

Om du tittar upp i taket så finns det alldeles fullt med blommor, broderade blommor. En del av dem växer vidare på skulpturen.

Många tror att bronsstatyer är stumma men sätt dej på pallen, lägg handen och örat mot bronsen och du får höra underbara historier.

Det var tidigt på våren. Jag var liten. Far och jag var ute på åkern. Han satte sej på huk tog en näve jord från marken visade mej och sa
– Titta Lillan, det lever!

Astrid Göransson

Vem är din Mamma?, patinerad brons, detaljer

 

Omslag till tidningen Vem är din Mamma?

Tidningen VEM ÄR DIN MAMMA? innehåller både texter och fotografier. Syftet är att sprida frågeställningen Vem är din mamma? och göra arbetet med konstprojektet tillgängligt och begripligt. Formatet är 210 x 256 mm, omfånget på 96 sidor och den trycks i en upplaga på 3000 och delas ut till samtliga hushåll i Fröslunda. Tidningen görs gemensamt med fotograf David Skoog och arbetet bedrivs i workshopform med frivilliga medarbetare. Porträttbilderna är fotograferade under sex dagar i juli 2017 av Abdimahad Hassan, Balkiis Abdullahi Hussein, Astrid Göransson och David Skoog. Bilderna togs under bar himmel på en gräsplätt i anslutning till Fröslunda torg, alldeles i närheten av den plats där skulpturen är placerad. Alla som ville blev fotograferade och de kunde dagen efter hämta utskrifter av bilderna.
Idén att ge ut en tidning som en del av mitt projekt i Fröslunda kommer från när jag fick
se tidningen Kontakt, som gavs ut med elva nummer under åren 1954-1959. Utgivare då var Eskilstunas Stads Stiftelse Hyresbostäder. Den delades ut till alla hushåll i Fröslunda.

BLÄDDRA I TIDNINGEN HÄR >>>

 

Vem är din Mamma? skiss i skala 1:1